Absintmerken
Pernod FilsHelfrich (11/10/05 om 16:36:45): Wat me toch enigszins verbaast is dat het populairste kwaliteitsmerk van weleer zo ontzettend bitter is (ook de Tarragona). Dat is wel het soort drank waar we aan moeten denken als Hemingway het heeft over de echte "Couvet-Pontarlier". We zijn mijlenver verwijderd van de huidige distillaten uit Couvet (La Bleue) en Pontarlier (Guy): aromatische keelspoelertjes van een opmerkelijke zachtheid.
radioflux (11/10/05 om 21:52:39): Hemingway heeft het over "pleasantly bitter". De vraag is natuurlijk of hij ooit zou toegeven iets te bitter te vinden.
Helfrich (11/10/05 om 23:30:49): De vraag is denk ik vooral in hoeverre iemand die bitterheid als "pleasant" ervaart. De Pernod Fils pakt ongetwijfeld royaal uit met Spaanse anijs en absintalsem uit de Jura, vol aroma's die de bitterheid compenseren en legitimeren. Een bitterheid als een luidruchtige dissonant boven een bed van strijkers -- ik zou me voor kunnen stellen dat men zich daar rond 1900 door liet bekoren.
radioflux (11/11/05 om 00:53:01): Helfrich schreef: Een bitterheid als een luidruchtige dissonant boven een bed van strijkers -- ik zou me voor kunnen stellen dat men zich daar rond 1900 door liet bekoren. We neigen dan naar de opkomst van de vrije atonaliteit, dus dat is inderdaad een fraaie parallel. Zelf wel eens een Pernod Fils gedegusteerd?
Helfrich (11/11/05 om 16:06:13): Nee, nog niet. Pernod Fils is voor mij een bijna tastbaar fantasma waaraan ik zelfs kan ruiken. Wat ervan overeenkomt met de werkelijkheid zal ik wel een keer ervaren.
Helfrich (04/24/06 om 00:16:11): Ontzettend bitter -- alle Hemingways ten spijt is dat dus simpelweg niet waar. Er zit een discreet bittertje in de afdronk, wanneer ook de fleurige alsem zich plotseling ontvouwt (en bij je blijft). We kunnen gevoeglijk terugkeren naar het oude cliché van absint als zachte en aromatische drank. Dat is namelijk wat een goed geconserveerde Pernod Fils is. Geen dissonant te bekennen.
sixela (04/24/06 om 12:53:38): > Ik zou bijna denken dat ik genaaid ben met een
Barski (04/24/06 om 16:35:51): Laat ik eraan toevoegen dat ik verrast ben door de zachtheid van deze absint. Nog steeds vraag ik me af waar dat aroma vandaan komt dat enigszins weg heeft van geconfijte vruchten. Wellicht dat de gebruikte alsem hiervoor aan te wijzen is. Als het klopt dat er voor de Pernod Fils slechts 6 kruiden werden gebruikt dan moet het namelijk wel de alsem zijn. Desalniettemin was het een enorme verassing deze vintage Pernod. En hoewel de Tarragona er voor onder doet was dat zeker ook geen verkeerde.
sixela (04/24/06 om 17:11:05): Ik heb er over nagedacht toen ik vannacht niet kon slapen maar persoonlijk denk ik dat ze bij Pernod ook al gewerkt moeten hebben met afzonderlijk gedistilleerde kruiden. Neen, dat deden ze hoogstwaarschijnlijk niet. Zowel de publicitaire folder als alle andere historische bronnen verzekeren dat het niet zo is. Dat moet haast wel want ander kun je geen absolute constante kwaliteit bieden, Ze hadden een hele kamer vol met deze: De jongste absint werd apart gehouden gedurende 6 maanden, en daarna werd er met een solera-systeem gewerkt. De verschillende batches die oud genoeg waren werden gemengd in die tonnen, en de absint die buitenkwam was een mengeling van absint die gross-modo twee jaar oud was, zonder enige absint jonger dan 6 maanden.
sixela (04/24/06 om 17:16:48): Barski schreef: Laat ik eraan toevoegen dat ik verrast ben door de zachtheid van deze absint. Nog steeds vraag ik me af waar dat aroma vandaan komt dat enigszins weg heeft van geconfijte vruchten. Dat kan door de venkel of door de alsem (in Lambrook Silver ruik je iets soortgelijks) komen . Die geconfijte fruit van venkel komt in het midden, die van alsem komt iets meer achteraan; ze zijn ook iets verschillend (die van venkel lijkt het strekste of geconfijte citrusvruchten of citruspel, die van alsem kan ik alleen beschrijven als wat loukoum-achtig). Natuurlijk, het kan best wel dat het ook al in jou Verte #6 zit, maar het nog 60 jaar duurt voor het niet meer verdrongen is door andere smaken - dat weet ik niet.
Barski (05/18/06 om 22:04:32): http://tinyurl.com/y8qnbv
sixela (05/19/06 om 01:49:07): Dieser Artikel ist nicht auf Lager Nou, dat verrast niet echt ;). Tussen haakjes, '40 is beter dan de '50 die we bij jou proefden.
Helfrich (12/31/06 om 13:16:12): Mijn beleving van geur en smaak was nagenoeg hetzelfde als de vorige keer, met het verschil dat de bitterheid me nu meer opviel (de eerste keer was ik voorbereid op iets zeer bitters). Het is een zeer goed gestructureerd product, dat in de mond evolueert binnen eensmaakspectrum dat loopt van anijzige zoetheid tot een uitgesproken (maar discrete), licht tintelende bitterheid.
radioflux (12/31/06 om 14:38:10): Helfrich schreef: Grote verrassing was de kleur; geen feuille-morte, maar een groene kleur die zo licht was dat deze eerder aan een licht aangekleurde 'blanche' deed denken. Interessant. Zijn er foto's beschikbaar?
Helfrich (01/09/07 om 19:13:28): Van die avond zijn geen foto's beschikbaar. Misschien dat Sixela de Pernod alsnog wil vastleggen.
sixela (01/11/07 om 02:54:29): Wel, hier zijn ze:
radioflux (01/11/07 om 21:44:25): sixela schreef: Als ik je zei dat-ie zes maand geleden was gemaakt zou je het geloven, niet? Ik zou je op je woord geloven, en vervolgens zou ik klagen dat i wat aan de lichte kant is... Zeer fraaie foto's!
Nurgle (01/21/07 om 13:44:37): Ben terug van weggeweest...
sixela (01/22/07 om 04:59:47): Nurgle schreef: Ben terug van weggeweest... Moet je maar zelf komen proeven.
Nurgle (01/22/07 om 19:17:08): sixela schreef:
Met alle plezier :) Volgende keer ben ik zeker van de partij!
anrepta (01/22/07 om 22:28:23): sixela schreef: Moet je maar zelf komen proeven. Dat zou ik me ook geen twee keer laten zeggen :)
Barski (03/12/07 om 13:49:30): Kijk en verwonder je over de kleur en de troebeling. Ze wisten bij Pernod verdomd goed hoe ze een Absint moesten maken. Ik sta er van versteld dat mijn sample van 92 jaar oude Pernod Fils zo goed zijn kleur jeeft weten te behouden.
radioflux (03/13/07 om 01:11:51): En uit dezelfde 1914 cache, maar een andere fles:
Zenzero (03/13/07 om 10:57:58): Ik vind ook vooral, de afbeeldingen erg mooi.
Zenzero (03/13/07 om 11:36:16): Zeg, radioflux, over de afbeeldingen.
radioflux (03/14/07 om 00:08:25): Zenzero schreef: Zeg, radioflux, over de afbeeldingen. De oorspronkelijk afmetingen van de plaatjes zijn zo rond de 2000 x 3000 pixels, maar dat is uiteraard afhankelijk van de uitsnede. Ik heb ze maar wat verkleind, in verband met eventuele bandbreedte-perikelen.
Zenzero (03/14/07 om 12:58:52): Da's idd 'n hogere resolutie ;D
radioflux (03/15/07 om 01:12:17): Zenzero schreef:
Best acceptabel, dat wel. Al heb ik de foto's met pijn in mijn hart verkleind. Deze absint dien je op grootformaat te genieten.
Zenzero (03/15/07 om 22:30:23): Comprimeer ze anders evt. met Microschoft's office picture manager oid., en plaats ze op Flickr photo sharing comunity, dan blijven ze qua formaat praktisch ongewijzigd, alleen de resolutie, verandert dan enigszins.
radioflux (03/16/07 om 00:45:19): Microsoft software komt mijn huis niet in. Voor mijn foto's geef ik de voorkeur aan Apple Aperture.
Zenzero (03/16/07 om 23:53:12): Bon,
radioflux (03/18/07 om 01:14:11): En een wat uitgebreidere reportage is te vinden in deze set. Maximale resolutie voor een onbetaalde Flickr account is slechts 1024 x 1024, maar de kleur is er niet minder om.
Zenzero (03/18/07 om 03:16:35): Mooi
Barski (03/18/07 om 10:17:38): Inderdaad erg mooie foto's. Wat voor een camera gebruik je Radioflux?
radioflux (03/19/07 om 00:05:09): Barski schreef: Wat voor een camera gebruik je Radioflux? Canon EOS 300D. Een instapmodel digitale spiegelreflex. Maar wat de kwaliteit waarschijnlijk ook wel ten goede komt is het feit dat ik alle bewerkingen op RAW camera formaat doe. Dat wil zeggen dat er maar één keer 'lossy' gecomprimeerd hoeft te worden (naar JPG dus), of in het geval van de hoogste resolutie geen enkele keer (PNG is lossless).
|
|